Så blev AA Logistiks hantering av flyggods mer hållbar (ett riktigt hundgöra) 

Den 17 mars i år vann AA Logistik Årets Hållbarhetspris 2021 i Guldstänk, Västerås årliga näringslivsgala. Ett resultat av flera års hållbara initiativ.
Bland annat har man satsat mycket energi på att förbättraföretagets hantering av flyggods.

– Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss, berättar Åsa Granlund, VD på AA Logistik. Det är därför vi satsar på eldrivna lastbilar, det är därför vi investerar i en ny fastighet som ska drivas med solenergi.
Men vigör även stora satsningar för vår vardagliga logistik, som till exempel flyggodshanteringen.

En fullproppad lastbil är bättre än fem halvtomma
Åsa förklarar snabbt hur AA Logistiks flyggodshantering går till.

–En av metoderna vi använder kopplat till vår flyggodshantering är EDD. Vi har olika slingor i Mälardalen, där våra lastbilar åker runt på fasta tider och hämtar upp våra kunders flyggods. Lastbilarna hämtar upp godset, kör till vår terminal där allt lastas av och kontrolleras.
Sedan lastas de på nytt, men nu på en enda lastbil som kör ut till flygplatsen.

Fyllnadsgraden är A och O för hållbarheten
Åsa belyser hur fyllnadsgraden är det viktigaste för en hållbar logistik.

– Vi behöver en maximal fyllnadsgrad för att det ska vara en god affär för både kunden och oss. Det är också en vinst för miljön om vi kör så lite som möjligt med lastbilar som inte är helt fyllda.
Nu kör alltid en fylld lastbil ut till Arlanda med redan kontrollerat flyggods.

Krut sniffar godset och minskar utsläppen
Varför gör då inte alla transportföretag som AA Logistik?
Utmaningen är just att flyggodset måste kontrolleras, vilket behöver ske på flygplatsen om det inte gjorts innan. AA Logistik kände att detta var ett problem som måste gå att lösa. Och därmed fick hunden Krut ett nytt uppdrag.

 För att kontrollera flyggodset innan det transporteras till Arlanda tog AA Logistik kontakt med ett företag som tränar hundar för just detta.

– Vi vill ha en smidig och säker kontroll av flyggods på vår egen terminal, berättar Åsa. Endast då kan vi lasta om alla bilars gods till en enda bil. Och Krut är verkligen fantastisk.

Några timmar varje dag kommer Krut med sin vårdare och sniffar godset, för att säkerställa att det inte rymmer något farligt som en sprängladdning eller giftigt material.
Varje säkert gods får en stämpel som säger kontrollerat och godkänt innan det lastas tillbaka på lastbilen som ska ut till Arlanda. Väl på flygplatsen får godset en egen korridor för godkänt gods, eftersom Kruts kontroller uppfyller de viktiga säkerhetskrav som gäller.

­– Krut blir en viktig del av helheten, avslutar Åsa Granlund. Tack vare honom kan vi göra en mer hållbar logistik av vår flyggodshantering.